Hur skapar du en trivsam arbetsplats?

Som ledare på en arbetsplats har du ett ansvar för trivseln bland dina medarbetare. Det är inte alltid lätt att veta vad som krävs för att personalen ska tycka om att vara på jobbet. Alla är olika, men det finns ändå små inslag som bidrar till ett trevligt klimat på arbetsplatsen.

Här får du de bästa tipsen på hur du kan skapa en arbetsplats som känns trevlig och välkomnande. Allt från inredning till olika snacks som passar bra och även uppskattas av de anställda.

Fräscha snacks på olika ställen

Den traditionella kaffemaskinen må lätt skapa kö när personalen är sugna på en kopp, men det finns andra sätt att skapa en härlig kontorsatmosfär. Frukt och grönsaker är ett trevligt inslag på alla arbetsplatser. Det är dessutom ett bra alternativ som snacks istället för sötsaker såsom bullar, kakor eller choklad. Därför är tipset att satsa på fräscha fruktkorgar som du ställer ut på flera platser.

Det finns idag företag som erbjuder smidiga tjänster där du får fruktkorgar direkt levererade till arbetsplatsen. Du kan dessutom välja vilken typ av fruktkorgar du vill bjuda dina medarbetare på. Det finns enklare fruktkorgar fyllda med äpplen, bananer och päron, men också mer tropiska fruktkorgar. Är företaget duktigt på att prioritera hållbarhet i vardagen kan du även satsa på ekologiska fruktkorgar som du bjuder personalen på.

Fruktkorgar är faktiskt också en snygg inredningsdetalj på ett annars ganska sterilt kontor. Härliga fruktfärger piggar upp och genererar en trevlig stämning.

Tänk på möblemanget

Du kan faktiskt påverka stämningen på arbetsplatsen genom att tänka på hur du möblerar. Försök att få in en trevlig liten hörna med en soffa och sköna fåtöljer. Där kan personalen ta en liten paus och samtidigt ta ett uppfriskande äpple från fruktkorgarna.

Istället för att använda tråkiga avskärmningsobjekt kan du välja mer dekorativa alternativ. Det ger en inbjudande känsla och kommer göra att personalen trivs bättre på jobbet. Du hittar bland annat snygga textilier som också absorberar ljud och gör kontorsmiljön mindre stimmig.

Dekorera tomma ytor

Samma sak gäller växter som också spelar en viktig roll när det gäller stämningen. Inred med stående växter i ”döda vinklar” istället för att låta ytan stå tom. Precis som med fruktkorgar kan du även beställa leveranser av blombuketter varje vecka. Då får du alltid vackra blommor ståendes på kontoret och det är fint tillsammans med färgsprakande fruktkorgar.

Tänk dock på att välja växter som är lätta att sköta eftersom det annars kan bli ett bekymmer. Det handlar inte om att ge personalen ytterligare ansvar utan bara att få dem att trivas bra!