Varför du behöver lägga ned ditt företag

Att lägga ned sitt företag är ett svårt beslut. Särskilt om du har lagt ned mycket tid och resurser på att bygga upp företaget. Men ibland kan du hamna i svåra situationer – då just nedläggningen av firman kan vara det bästa beslutet. Det är inte ett enkelt beslut att ta, men det kan vara rätt sak för ditt företag och dig själv privat.

I den här artikeln avslöjar vi några av de vanligaste orsakerna kring varför vissa entreprenörer väljer att lägga ned sitt företag.

De vanligaste orsakerna till att företag lägger ned

I Sverige sattes ungefär 6.500 företag med sammanlagt 20.000 anställda i konkurs under 2020, vilket till en stor del var på grund av coronaviruset som hade en negativ inverkan på näringslivet.

Men utöver konkurser väljer vissa entreprenörer att lägga ned sin verksamhet, även om företaget är i ett bra ekonomiskt tillstånd. Nedan finner du några av de vanligaste orsakerna.

  • Slut på pengar – Om du börjar få slut på pengar eller känner att du måste sänka kvalitén på företagets tjänster eller produkter för att överleva kan det ibland vara bäst att stänga ned företaget.
  • För hård konkurrens – I vissa sektorer kan det ha tillkommit fler, nya och mer banbrytande konkurrenter. Det skapar en större konkurrens på marknaden och i värsta fall lägre vinstmarginaler.
  • Du är utbränd – Att driva ett företag är synonymt med mycket arbete och ansvar. Kanske upplever du för mycket stress och alltför mycket arbete, eller har svårt att balansera arbetet och privatlivet? Indikationer på utbrändhet kan vara illamående, svårigheter att sova och lättirritation. Om ditt företag har en negativ inverkan på din hälsa och välmående kan det vara bäst att avsluta firman!