Den stora entreprenörsguiden – allt om hur du startar ett företag

Med så många olika möjligheter i entreprenörskapets värld och massvis av information om företagande på nätet kan det ibland vara svårt att förstå allt.

Men den här guiden är inte avsedd att vara heltäckande på något sätt. För det finns nämligen så många olika koncept som vi givetvis inte hinner ta upp på en och samma gång. Utan istället är den här artikeln avsedd för att ge dig den mest grundläggande informationen som du bör veta innan du startar ett företag. I det här avsnittet svarar vi på några av de vanligaste frågorna som rör företagande och avslöjar vilka som är de vanligaste företagsformerna i Sverige.

Varför starta ett företag idag?

Vi har alla hört talas om fördelarna med att vara egenföretagare, alltifrån den personliga tillfredsställelsen och friheten som kommer av att vara din egen chef och ha eget ägande över ditt arbete till att göra något som man älskar.

Men den riktigt goda nyheten är att det aldrig varit en bättre tid att starta ett eget företag i Sverige. Oavsett om du är en student som önskar att starta ett sidoföretag eller om du har jobbat i flera år och vill gå bort från ”hamsterhjulet”, finns det många resurser för företagare nuförtiden och det är enkelt att starta en firma!

Hur du förbereder dig inför uppstarten av ditt företag

Det första steget är att skapa en affärsplan. Bland annat hjälper det dig att hålla dig på rätt spår, försäkra att du har ett tydligt mål i åtanke och är samtidigt viktigt vid eventuella låneansökningar hos banker.

De främsta fem stegen inom en affärsplan inkluderar:

  • 1. Marknadsundersökningar: Identifiera den aktuella marknaden, hur konkurrensen ser ut och bedöm tillväxten och lönsamhetsmöjligheterna.
  • 2. Affärsmodell: Skapa en detaljerad översikt över hur företaget fungerar.
  • 3. Marknadsföringsstrategi: Identifiera vilka din målgrupp är, vilka marknadsföringskanaler de använder och hur du når dem.
  • 4. Finansiell plan: Försäkra att du har en realistisk budget och startkapital för ditt företag.
  • 5. Strategisk planering: Sätt upp långsiktiga mål.

Vilka vanliga typer av företagsformer finns det i Sverige?

När det är dags att starta ett företag behöver du välja företagsform. De vanligaste företagsformerna i Sverige är: aktiebolag, enskild näringsverksamhet, ekonomisk förening samt handelsbolag och kommanditbolag. Men vilken företagsform som passar bäst för dig beror dels på ägarstrukturen och vem som ska ta ekonomiskt ansvar. Till exempel kan en enskild näringsverksamhet oftast vara bäst om du har tänkt starta upp företaget själv. Ett aktiebolag kan istället vara ett bra val om du ska starta det tillsammans med en eller flera andra personer och samtidigt önskar att ha en tydligare gräns mellan din egen ekonomi och företagets.

Så här startar du ett företag

Att starta ett företag i Sverige är enkelt och det är inte längre än ett knapptryck iväg. När du känner dig redo att ta klivet ut i företagande kan du gå till Sveriges kontaktpunkt för företagande och fylla i deras digitala blankett. Oftast får du besked om din ansökning har blivit godkänd eller om du behöver komplettera några uppgifter redan inom några arbetsdagar.